Седмица след взрива на язовирната стена в Нова Каховка, обстановката остава тежка.

...
Седмица след взрива на язовирната стена в Нова Каховка, обстановката остава тежка.
Коментари Харесай

Как живеят хората в региона след взрива на язовир „Нова Каховка“ – пред Euronews Bulgaria разказва украинката Ирина Каражова

Седмица след гърмежа на язовирната стена в Нова Каховка, обстановката остава тежка. Хиляди хора изгубиха домовете си, равнището на река Днепър остава високо, а занапред ще разберем какви ще бъдат екологичните последици за едни от най-богатите аграрни земи в Украйна. И до момента в който украинските управляващи и доброволци организират дейна евакуация на засегнатите, обстановката на левия бряг, който остава под контрола на Русия, е тежка. Повече за нея ще ни опише Ирина Каражова. Тя се намира в град Кривой рог, само че въпреки и от разстояние, интензивно оказва помощ на търсещите избавление от бедствието чрез Благотворителния фонд " Херсон-Украйна ", телеграм канали и групи за помощ.

 

Ирина, кажете ни, каква е обстановката сега на левия бряг на река Днепър, който остава под контрола на Русия? Какво ви описват останалите там хора и има ли проведена евакуация?

ИК: Добър ден на всички. Невъзможно е да се опише с думи обстановката на левия бряг. 90% от град Алешки, който се намира на левия бряг, е под вода. В момента равнището на водата последователно спада, само че големи територии са наводнени. Много хора и до в този момент остават върху покривите на къщите си. Няма проведена евакуация нито от страна на окупационните управляващи, нито от Министерството на изключителните обстановки на Русия. Хората там се проведоха сами, участваме и ние - админите на разнообразни чатове и канали. Доброволците купиха лодки. Още от сутринта на 6-ти юни започнахме да търсим метод по какъв начин да доставим лодки там и да намерим хора, които да вземат участие в евакуацията.

Работата е там, че тези, които се намират на левия бряг, не са били предизвестени за следствията, за мащабите на наводнението. Хората останаха откъснати от света и без мобилна връзка, по тази причина огромна част от тях не бяха готови за мащабите на бедствието, към такива равнища на водата. Те научават информацията единствено посредством свои близки или Телеграм канали.

Номерата на Министерството на изключителните обстановки на Русия, на които всички се опитахме да се обадим, бяха или недостъпни, или никой не вдигаше телефона. И ние като доброволци търсим метод да помогнем.

До момента с евакуацията се занимават единствено доброволци, хора, които не са равнодушни, и основателите на Телеграм канали, които имат информация. Успяхме да закупим най-малко малко филантропична помощ, която да предадем.

Отделна тематика е евакуацията на животни. Има доброволци от разнообразни приюти, които извозват животните с лодки. Оставят ги просто на някакво изсъхнало и по-високо място.

 
Свързани

Знае ли са какъв брой хора са потърпевши на левия бряг и по какъв начин може да им се помогне? От какво имат потребност на първо място?

ИК: Под вода досега са 14 обитаеми места на левия бряг на Днепър. Там са живели към 22 000 души. Някои от тях са евакуирани на сушата, други остават върху покривите на домовете си. По мое мнение обаче доста от тях са починали. До момента публични числа няма, единствено неофициални данни и догатки от доброволците, които водят евакуацията.

Чак през днешния ден филантропичната помощ съумява да стигне до засегнатите места. Първоначално на блокпостовете на входа на Алешки съветските военни не допускаха нашите доброволци. А дребното филантропична помощ, която изпращаме, се прибира от съветските военни, а не се раздава на нуждаещите се хора. Руснаците се занимават единствено със своите проблеми, а грижите на потърпевшите цивилни не ги интересуват.

А с какво можем да помогнем на бедстващите? Те ни споделят, че на първо място имат потребност от питейна вода. Много хора са останали без връзка с външния свят, нямат телефони. Затова сега ни е мъчно да преценим какъв брой още хора са в заплаха. В региона има доста вили, които са били населявани от хора и до в този момент.

И сега град Алешки остава затворен, там не може да се влиза, затворен е пристанът, а съветските военни организират дестилация. Никой не се позволява да влиза или да излиза. Но за благополучие доброволците договориха евакуационен рейс, който ще мине през няколко села. В някои региони има и съветски рейсове, които извозват хората на по-безопасни места, само че това се случва чак от през днешния ден.

Ситуацията се трансформира всеки ден. Не можем да направляваме нито евакуацията, нито придвижването на хората, нито обстановката като цяло.

Хората най-вече се нуждаят от безвредно изсъхнало място. След това към този момент ще се опитваме да евакуираме хората на територии под контрола на Украйна. Това към този момент е въпрос на днешния и утрешния ден. Стараем се да помогнем на хората да заминат посредством доброволци. Работата върви и се опитваме да помогнем на всички, които търсят помощ. Вода, храна, печки и наложително медикаменти. Защото на тези територии има доста възрастни хора, пенсионери, лежащо заболели, които заради тези аргументи не са съумели да изоставен окупираните територии. Това се уязвими пластове на популацията. Има и доста деца. При тези условия продължаваме да работим.

 
Свързани

Какви ще бъдат следствията след тази покруса?

ИК : Последствията до този миг се правят оценка и оповестяват главно от еколозите. и интернационалните специалисти от позиция на нанесените вреди. Това на процедура е екологията на целия южен район на Украйна. Това не е единствено Херсонска област. Тук попадат елементи от Запорожка област, от Днепропетровска… Правят се прогнози за околните години - замърсяване на питейната вода, замърсяване на почвата и храните.

Огромният поток на водата отнесе всичко по пътя си. Това са и веществата, които са се намирали на сушата, в предприятията. Това е наводняване на големи територии. Това ще докара до обстоятелството, че в Херсонска област няма да могат да се сеят и отглеждат никакви култури и даже общоизвестните херсонски дини. Земеделието няма да съществува на тези територии в околните кой знае какъв брой години и не се знае по какъв начин ще се възвръща.

Най-болно ми е, че от тази покруса пострадаха хора. Те останаха без дом, без средства за битие. Това са хора, останали на окупираните територии, тъй като не са имали физическа опция да ги изоставен - възрастни и заболели хора.

От Кремъл споделят, че са “освободили ” територии, само че хората там не са освободени. Хората са “освободени ” единствено от вкъщи си, работата си, а някои даже от личния си живот.

Вчера си писах с една жена от потърпевшите региони. Тя и фамилията ѝ са останали в региона, тъй като детето им е неработоспособен. Тя ме попита дали да отпътуват от града си, който също е под окупация. Аз нормално споделям на хората, че това е тяхно решение и е доста мъчно да се вземе. Хората са в суматоха. Те не схващат по какъв начин и къде да живеят. Но и сега е доста мъчно да останат там.

Много ви благодаря, Ирина за това изявление.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР